Indijanske izreke o odgoju


IndijanacPodmuklost zatamnjuje lanac prijateljstva, a iskrenost ga čini svjetlijim.
Canassatego

Ne treba mnogo riječi da se izrekne istina.
Poglavica Joseph (Heinmot Tooyalaket), Nez Perce

Poštovanje znači slušati dok se svakoga ne sasluša i ne shvati; tek je tada moguća ravnoteža i harmonija -cilj indijanske duhovnosti.
Poglavica Dave, djed Crvenog Psa, Oglala Sioux


Pohvala, laskanje, prenemaganje i prazne riječi nisu bile dio uljudnosti Lakota Indijanaca. Prenemaganje se smatralo neiskrenim, a onaj tko neprestance govori nepristojnim i lakomislenim. Razgovor se nikad nije započinjao odjednom niti užurbano. Nitko nije ishitreno postavljao pitanje, ma koliko važno ono bilo, i nikoga se nije požurivalo na odgovor. Stanka za razmišljanje bila je uistinu uljudan način razgovaranja. Tišina je kod Lakota Indijanca imala značenje, a poklanjanje trenutka tišine sugovorniku i vlastiti trenutak tišine prije govora bili su izraz istinske uglañenosti i uvažavanja pravila da “misao dolazi prije govora”. 
Poglavica Luther Medvjed Koji Stoji, Oglala Sioux

Naše je vjerovanje da je ljubav prema posjedovanju slabost koju treba nadvladati. Ona privlači materijalni dio, a ako joj se dopusti, s vremenom će poremetiti čovjekovu duhovnu ravnotežu. Zbog toga djeca zarana moraju naučiti ljepotu darivanja. Treba ih učiti da daju ono što najviše vole kako bi mogla osjetiti radost davanja.
Ohijesa (Charles Alexander Eastman), Wahpeton Santee Sioux

Uvijek pozdravi prijatelja kad ga sretneš ili prolaziš pored njega, pozdravi čak i stranca na osamljenom mjestu. Poštuj sve ljude i ne klanjaj se nikome.

Kad se ujutro ustaneš, zahvali se za hranu i radost
života. Ako tome ne vidiš razloga, greška je jedino u tebi.
Ne iskorištavaj nikoga i ništa, jer to pretvara mudrace
u budale i zarobljava duh vizije.
Poglavica Tecumseh, Shaumee
Mi smo naučeni vjerovati da Veliki Duh vidi i čuje sve i da
nikad ne zaboravlja: da će poslije ovoga ovdje dati svakom
čovjeku duhovni dom prema njegovim zaslugama…
U ovo vjerujem ja i svi u mom narodu.
Poglavica Joseph (Heinmot Tooyalaket), Nez Perce

Mi smo naučeni vjerovati da Veliki Duh vidi i čuje sve i da nikad ne zaboravlja: da će poslije ovoga ovdje dati svakom čovjeku duhovni dom prema njegovim zaslugama… U ovo vjerujem ja i svi u mom narodu.
Poglavica Joseph (Heinmot Tooyalaket), Nez Perce

Dok sam bio dijete, majka mi je pričala legende o našem narodu; govorila mi je o Suncu i nebu, Mjesecu i zvijezdama, oblacima i olujama. Naučila me klečati i moliti Usena za snagu, zdravlje, mudrost i zaštitu. Rečeno nam je da Usen ne mari za sitne ljudske razmirice.
Poglavica Geronimo (Goyathlay), Chiracahua Apache

Mudri su bili stari Lakote. Znali su da čovjekovo srce postaje tvrdo kad se udalji od prirode i da nepoštivanje živih, rastućih stvari takoñer vodi nepoštivanju ljudi. Stoga su uvijek podučavali mlade da se ne udaljavaju od njenog umirujućeg utjecaja.
Poglavica Luther Medvjed Koji Stoji, Oglala Sioux

Ako razgovaraš sa životinjama, i one će razgovarati s tobom i tako ćete se meñusobno upoznati. Ako ne razgovaraš s njima, nećeš ih upoznati, a ono što ne poznaješ, toga se bojiš. Ono čega se bojiš, to uništavaš.
Poglavica Dan George, Salish

Dok živim, želim živjeti dobro
Znam da jednom moram umrijeti
Ali ako će i nebesa na mene pasti
Želim raditi ono što je ispravno
Samo je jedan Bog koji gleda dolje na sve nas
Svi smo mi djeca jednog Boga
Bog me čuje
Sunce, tama, vjetrovi
Svi oni čuju
Što mi sada govorimo…
Poglavica Geronimo (Goyathlay), Chiracahua Apache

Moja riječ
Sram me je pred zemljom
sram me je pred nebom
sram me je pred zorom
sram me je pred sumrakom
sram me je pred plavim nebom
sram me je pred Suncem
sram me je pred onim što je u meni
i što govori kroz mene.
Nešto me uvijek gleda.
Zato moram govoriti istinu.
Svoju riječ držim čvrsto na grudima.
NavajoSvakodnevno iščitavanje prekrasnih priča i mudrih misli želimo podijeliti sa svim zainteresiranim ljudima na području ExYu i šire što smo pokretanjem ovog portala mudrih misli i učinili. Izuzetno nam je važno naglasiti da mi koji radimo na ovom portalu ne ocjenjujemo ljude na osnovu rase, spola, nacionalnosti ili religije nego isključivo želimo dijeliti emocije koje su glavni pokretač u svim našim aktivnostima bez obzira na naše opredjeljenje, ali također želimo poticati ljude na razmišljanje. Na ovom našem skromnom portalu možete pronaći zaista veliku riznicu mudrih misli koje smo pokušali sortirati u kategorije kako bi lakše pronašli misao koja Vama odgovara bez obzira na trenutno emotivno stanje u kojem se nalazite (veseli, zaljubljeni, tužni…) jer za svakoga postoji ponešto. Uživajte :)

Oznaka: , , , , ,

Odgovori