Einsten u vlaku bez karte | Anegdote


Einsten u vlaku bez karte | AnegdoteJednom prilikom dok se Albert Einstein vozio u vlaku kondukter je od njega tražio kartu.

Kako je Einstein bio pospan, trznu se i pođe je nervozno tražiti po džepovima čime je postajao sve nervozniji.

Kondukter mu tada kaže:

– “Ali profesore Einstein, ja znam tko ste vi i jasno mi je da me ne želite prevariti. Sigurno ste kupili kartu. Nemojte se zato uzrujavati, priznat ću vam kao da imate kartu.”

Einstein mu odgovori:

– “Ali gospodine, ne uzrujavam se zato jer bih se vas bojao, nego zato jer na karti piše kuda putujem, a sada pojma nemam gdje trebam sići s vlaka.”

Tko je bio Albert Einstein

Albert Einstein rođen je u Ulmu,Württemberg, Njemačka, 14. ožujka 1879. godine, a preminuo 18. travnja 1955. u Princetonu. Svoje školovanje započinje u Münchenu u Luitpold gimnaziji nakon čega daljnje školovanje nastavlja u mjestu Aarau.

Zanimljivo je napomenuti kako njegovo djetinjstvo nije započelo onako kako većina zamišlja u smislu čuda od djeteta itd. Naprotiv, Albert je tek progovorio oko svoje treće godine i po njegovim riječima nerado to činio sve do svoje 9 godine. Čak je i kućna pomoćnica Einsteinovih tvrdila kako je mladi Albert zapravo retardiran. No, kako mu je otac poklonio prvi kompas, Albert se počeo zabavljati stvarima koja tadašnju djecu i nisu previše zanimala, recimo što to u praznom prostoru kompasa djeluje na iglu. Tad je iz čiste zabave krenuo raditi modele čime je pokazao prvo da zasigurno nije retardiran, a s druge strane izuzetne mehaničke i tehničke sposobnosti.

Njegova dostignuća su velika i ima ih zaista puno. Možemo početi od toga da je formulirao posebnu i opću teoriju relativnosti, doprinjeo je napretku kvantne teorije i statističke mehanike. Predmet njegovih istraživanja bile su kapilarne sile, posebna teorija relativnosti, kozmologija, statistička mehanika, opća teorija relativnosti, Brownovo gibanje, kritična opalesencija, fotoelektrični efekt itd.

1905. godine napisao je čak 4 članka koji su doprinjeli modernom razvoju fizike i to bez znanstvene literature na koju bi se mogao pozvati. To dokazuje koliki je zapravo Albert bio ne samo stručnjak nego pravi genijalac.

1915. godine održavao je predavanja na Pruskoj akademiji znanosti gdje je predstavio opću teoriju relativnosti.

No, osim znanstvenih djela koji su uvelike obilježili njegov život, pored toga što je bio genijalac, znanstvenik, Albert Einstein je isto tako bio borac za ljudska prava čak i uključen u Američki pokret za ljudska prava gdje je surađivao s Paulom Robesonom s kojim je ujedno bio i jako dobar prijatelj.

Svojim zanimljivim stavovima često je izazivao buru kako na političkoj tako i na društvenoj Američkoj sceni tvrdeći kako socijalizam i nije tako loš za razliku od kaotičnog kapitalističkog društva pritom ne odobravajući totalitarne režime u Sovjetskom savezu ili negdje drugdje.

Jedan od njegovih uzora bio je i Mahatma Gandhi za kojeg je izjavio „Generacije koje dolaze teško će moći povjerovati da je takav čovjek od krvi i mesa ikada hodao po ovoj planeti.“

Kao što možemo vidjeti Albert je bio veliki humanist, pacifist, volio je ljude i htio je unijeti promjene.
Zanimljivo je kako je Albert Einstein umro kao dvojni državljanin SAD-a i Švicarske zato što je na vlastiti zahtjev i uz odobrenje oca tražio razrješenje od njemačkog državljanstva kad imao svega 17 godina, da bi potom kad je navršio 21 godinu dobio Švicarsko državljanstvo kojeg se nikad nije odrekao.

Alber Einstein postao je tema brojnih romana, filmova i drama. Također je korišten kao model za oslikavanje ekscentričnog znanstvenika u raznim romanima i to najviše zbog njegove urnebesne frizure kojom je samo više povećavao dojam ludog znanstvenika. 1951. godine za njegov 72 rođendan fotograf UPI-ja u prilikom nagovaranja Alberta da se nasmije, dobio je to da se Albert izbeljio što je bilo strašno simpatično, jer se u tom trenutku moglo vidjeti vrhunskog stručnjaka kako ima i svoju vrckavu stranu, neki bi rekli lakomislenu.Svakodnevno iščitavanje prekrasnih priča i mudrih misli želimo podijeliti sa svim zainteresiranim ljudima na području ExYu i šire što smo pokretanjem ovog portala mudrih misli i učinili. Izuzetno nam je važno naglasiti da mi koji radimo na ovom portalu ne ocjenjujemo ljude na osnovu rase, spola, nacionalnosti ili religije nego isključivo želimo dijeliti emocije koje su glavni pokretač u svim našim aktivnostima bez obzira na naše opredjeljenje, ali također želimo poticati ljude na razmišljanje. Na ovom našem skromnom portalu možete pronaći zaista veliku riznicu mudrih misli koje smo pokušali sortirati u kategorije kako bi lakše pronašli misao koja Vama odgovara bez obzira na trenutno emotivno stanje u kojem se nalazite (veseli, zaljubljeni, tužni…) jer za svakoga postoji ponešto. Uživajte :)

Oznaka: , , ,

Odgovori